Hoppa till innehåll

Svårare att lära sig spanska i svenskkolonier

Att lära sig spanska i svenskkolonier borde väl underlätta!? Trots att just den här gruppen spaniensvenskar vistas långa perioder i Spanien lyckas många inte lära sig spanska i någon större omfattning! Det finns säkert flera anledningar till det men en stor faktor är nog just svenskkolonin.

Ett ”Sverige i miniatyr” gör att svensken misslyckas med att lära sig spanska i spanien

I de skandinaviska kolonierna är svenska eller norska dominerande språk. Därför klarar man sig som spaniensvensk bra med svenska. Man umgås med skandinaver tittar på svenska nyheter och det finns svensktalande läkare, tandläkare, jurister, mäklare och så vidare. Det är naturligt att man inte är lika motiverad att lära sig språket eftersom man inte behöver det lika mycket i sin vardag. Så bara faktumet att man bor och lever i svenskkolonin gör det svårare att lära sig spanska.

Bekvämlighet en fälla

Har man dessutom bott en längre tid under de här förutsättningarna blir man såklart bekväm. Verkligheten hjälper inte till utan man vänjer sig med en vardag där man inte behöver spanskan. När det kniper, till exempel i kontakt med spanska myndigheter eller spanska

serviceinrättningar, så kan man vända sig till de vänner och kontakter som faktiskt kan mera spanska. För i rättvisans namn ska det det sägas att det finns svenskar som är välintegrerade: Spaniensvenskar dåliga på anpassning.

Svenskkolonins snittålder en faktor

Bekvämlighet behöver inte vara enda orsaken. Det blir också svårare med åldern. En studie i Cognition från 2018 visar att fram till ca 18 års ålder är förutsättningarna de bästa för att lära sig ett andra språk. Därefter försämras det gradvis. Det betyder inte att det är omöjligt men det krävs mer ansträngning ju äldre man blir. Och att flytta till Spanien är ju oftast något man har råd och möjlighet att göra senare i livet eller först när man blivit pensionär.

Sorgligt nog blir upplevelsen av landet ”fattigare” utan spanskan

Det kan vara lätt att glömma av att lärande av det lokala språket är en viktig del av att anpassa sig och integreras i den nya kulturen och samhället. Det ger en rikare och mer meningsfull upplevelse av det nya landet. En avhandling från 2015 visar att spaniensvenskar är ganska dåliga på anpassning. Det är tveksamt om det har blivit bättre.

Lära sig spanska i Spanien – Egentligen en jättefördel!

Erfarenhet och fakta visar alltså att det är ”uppförsbacke” för svensken i svenskkolonin att lära sig spanska. Men många med driv och motivation lyckas ändå! Med ansträngning och tålamod så kommer man till slut att lära sig prata bra spanska. Språklektioner och envist övande på egen hand är botemedlet! Kan man parera för orsakerna vi berättat om här så är det en jättefördel att lära sig spanska i Spanien där man har språket omkring sig……om man vill.