Hoppa till innehåll

Lära sig spanska i sömnen

När jag var runt 13-14 år gammal fick jag en idé om att min hjärna kanske kunde registrera och lära sig saker under sömnen. Så jag satte en kuddhögtalare under huvudet och lyssnade på mina egna engelskainspelningar under natten i en månad.

Forskningssamarbetet ”Decoding Sleep” vid universitetet i Bern

Forskarna Katharina Henke, Marc Züst och Simon Ruch på Universitetet i Bern (Webbartikel 31/1-2019) har i ett interfakultärt forskningssamarbete forskat på om vi kan tillgodogöra oss ordförrådet i ett nytt språk under olika faser av slow-wave sleep (djupsömn) och om vi kan dra nytta av det inlärda ordförrådet efter uppvaknandet.

Vaken inlärning förstärks under sömn

Enligt forskarna fanns det redan betydande bevis för att inlärning som sker vaket tillstånd kan ”förstärkas” genom spela upp det igen för den sovande hjärnan. Återuppspelning under sömn förstärker de fortfarande ömtåliga minnesspåren av den nya informationen och bäddar in dem i det redan existerande kunskapslagret.

Hjärnan skapar kopplingar till nya främmande ord i sömnen

Eftersom det fanns bevis för att vaken inlärning förstärks under sömn ville man nu undersöka hur det förhöll sig med inlärning av ny information. Frågan var alltså om hjärnan kan lära in och skapa minnesspår av ny information som varar till ett vaket tillstånd?

Det visade sig nu för första gången att nya främmande ord och deras översättningsord kunde bli kopplade till varandra under en middagslur. Kopplingarnas ”lagring” varade dessutom ända till ett

Annons:

vaket tillstånd. Det skapade minnet verkade förmedlas av samma hjärnstrukturer som också förmedlar inlärning av vokabulär i vaket tillstånd.

Efter uppvaknandet kunde deltagarna återaktivera kopplingarna som hjärnan hade skapat i sömnen och få tillgång till ordbetydelserna för de tidigare ”sömnuppspelade” främmande orden. Resultaten av detta experiment är publicerat med öppen tillgång i den vetenskapliga tidskriften Current biology

Minnesbildning kräver inte medvetande

Av forskarartikeln framgår att detta nya bevis för sömninlärning utmanar nuvarande teorier om sömn och teorier om minne. Uppfattningen om sömn som ett inkapslat mentalt tillstånd, där vi är avskilda från den fysiska miljön är inte längre är hållbart. ”Vi skulle kunna motbevisa att sofistikerad inlärning är omöjlig under djup sömn”, säger Simon Ruch i artikeln.

Kuddövningen – lära sig språk i sömnen

Hur gick det då med min kuddövning? Lärde jag mig någon Engelska?

Jo, jag lärde mig engelska så småningom. Däremot kan jag inte säga att jag märkte någon omedelbar nytta av min kuddövning. Troligen var största effekten att förstärka det jag redan lärt mig i vaket tillstånd. Men jag förstår nu att det säkert fastnade en och annan ny glosa också. Hade jag vetat det forskarna vet idag om att lära sig språk i sömnen så hade det blivit ännu bättre.

Forskningen går framåt. I takt med den kommer man säkerligen kunna dra nytta av hjärnans kapacitet på detta område ännu mer framöver. Men redan nu kan vi ju passa på att dra nytta av att förstärka vaken inlärning i sömnen. Så, varför inte börja med att lära sig spanska glosor!?