Hoppa till innehåll

Faktorer som påverkar din språkinlärning!

Olika faktorer och omständigheter har betydelse för din språkinlärning. Om detta och mycket mer talar professor Jon Andoni Duñabeitia från Universidad Nebrija i Madrid i artikeln Kognitionsvetenskapen förändrar språkinlärningen”. Artikeln finns publicerad på webben på School Education gateway*.

Olika faktorer och förutsättningar

Att som litet barn lära sig två ”modersmål” av två föräldrar med olika nationalitet jämfört med att som äldre vuxen lära sig ett främmande språk på skolbänken är två ytterligheter. ”Man kan lätt göra en oändlig lista över språkinlärningsscenarier mellan dessa två ytterligheter”, säger professor Duñabeitia i artikeln. ”Forskare arbetar hårt med att kartlägga vilken roll de olika faktorerna spelar” , säger han vidare. Här är ett utdrag av exempel från artikeln på vad man vet idag:

  • Att lära sig sitt modersmål skiljer sig från att lära sig ett främmande språk, och att lära sig ett främmande språk som är kontextuellt närvarande skiljer sig från att lära sig ett främmande språk som inte är det.
  • Kognitiv påverkan av språkinlärning skiljer sig mellan barndom och vuxen ålder, och unga människor och äldre vuxna skiljer sig i hur de lär sig och hur de bör undervisas.
  • Inlärning av ett främmande språk genom naturlig exponering eller genom språkligt fördjupande ger bättre resultat än inlärning i klassrumsmiljö.
  • Att lära sig ett andra språk är vanligtvis mycket svårare än att lära sig ett tredje språk.

Ett nytt språk förändrar dig

Det som är jätteintressant är att en av de tydligaste slutsatserna inom området kognitiv neurovetenskap oavsett inlärningsscenario är att språkinlärningen har en följdeffekt. Detta i form av en annorlunda hjärnfunktion och en neuroarkitektonisk omorganisation. ”Att lära sig ett nytt språk förändrar oss alltså både i vårt beteende och i vårt sätt att vara, även fysiskt på cerebral nivå”, säger professor Duñabeitia vidare i sin artikel.


Läs också: skillnader i hjärnans ”språknätverk”.

*School Education Gateway finns på 29 europeiska språk och är en onlineplattform för lärare, rektorer, forskare, lärarutbildare, beslutsfattare och andra yrkesutövare inom skolutbildning, inklusive förskoleverksamhet och yrkesutbildning